18ο Φεστιβάλ Κιθάρας - Συμμετασχόντες

18ο Φεστιβάλ Κιθάρας - Συμμετασχόντες

Νότης Μαυρουδής

Πάνω από πέντε δεκαετίες, ο Νότης Μαυρουδής, παράλληλα με τη διδακτική του καριέρα, έχει μια δυναμική παρουσία σε όλα τα κιθαριστικά δρώμενα της χώρας μας. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και το 1969 στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Ως σολίστ και καθηγητής κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Το 1965 τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1969 με το Α’ βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κιθάρας στο Μιλάνο, το 1990 βραβεύεται δικό του τραγούδι στον διεθνή διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού στη Λισσαβόνα. Την ίδια χρονιά η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ελλάδα του απένειμε το βραβείο «Heitor Villa-Lobos» για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Βραζιλιάνου συνθέτη στην Ελλάδα.

Αδιάλειπτη η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια με συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεργασίες με ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και διδακτικό έργο που ξεκίνησε το 1969 από τη Δημοτική Μουσική Ακαδημία του Μιλάνου και συνεχίστηκε ανελλιπώς από το 1975 στην Ελλάδα (κυρίως στην Αθήνα). Έχει αναλάβει κατά καιρούς υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα φεστιβάλ. Από το 1983 έως το 1987 εκδίδει και διευθύνει το μοναδικό περιοδικό κιθάρας, το Tar, και οργάνωσε σημαντικές συναυλίες σε παγκόσμια δημοφιλείς κιθαριστές.

Η πλούσια δισκογραφία του (25 προσωπικοί δίσκοι) περιλαμβάνει έργα για κλασική κιθάρα και συνθέσεις του (τραγούδια) με δημοφιλείς τραγουδιστές.

Από το 2000 ξεκίνησε τη δισκογραφική σειρά σε μορφή κιθαριστικού ντουέτου «Café de l’ art», διασκευάζοντας και ηχογραφώντας διάφορα μουσικά είδη και εποχές, φτάνοντας τους έξι δίσκους. Το 2005 και 2006, απονέμεται το βραβείο «Αρίων» στο αφιέρωμα αυτής της σειράς με μουσική για κινηματογράφο και σε διασκευές σε τραγούδια Τσιτσάνη - Βαμβακάρη.

Από το 2002 ως το 2006 ίδρυσε και υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του δισκογραφικού Label “Corifeo” της εταιρίας “Eros music” που διακρίθηκε για τις εξαιρετικές εναλλακτικές εκδόσεις σε πολυποίκιλους μουσικούς δρόμους. (Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστών καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: “Master class”). Το 2007 είναι υπεύθυνος της μουσικής που μεταδίδεται στο Μετρό Αττικής. Τον Φεβρουάριο του 2008 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με κείμενα περί μουσικής και πολιτισμού, με τίτλο «Ηχολογήματα» (Εκδόσεις Νεφέλη).

Από τον Οκτώβριο του 2006 επαναλειτουργεί υπό τη διεύθυνσή του, το περιοδικό TaR σε διαδικτυακή μορφή, στην ιστοσελίδα http://www.tar.gr, καθώς και το ραδιόφωνο του TaR το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.tar-radio.com

Το 2013 εκδίδεται το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ. (Συνθέτες - Ερμηνευτές - Κατασκευαστές). Ένα αρχείο 75.000 ονομάτων που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος. (Εκδόσεις IANOS). Από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Μάιο του 2015 ήταν μέλος του ΔΣ της Ορχήστρας ΚΑΜΕΡΑΤΑ.

Το Νοέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο (με ένθετο cd) με τίτλο: ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ… (Υποψήφιο για βραβείο Λογοτεχνίας 2014 - Εκδόσεις Γαβριηλίδης).


Βιργινία Αμαριωτάκη, Μανώλης Βροντινός

Η Βιργινία Αμαριωτάκη και ο Μανώλης Βροντινός, με καταγωγή από την Κρήτη, σπούδασαν κιθάρα με τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο παίρνοντας τα Διπλώματά τους με Άριστα από το Ωδείο Athenaeum και το Εθνικό Ωδείο της Αθήνας αντίστοιχα. Έκτοτε στο ενεργητικό τους καταγράφονται πολυάριθμα ρεσιτάλ σε αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Βιργινία Αμαριωτάκη κατέκτησε το 2008 το Α΄ Βραβείο στον Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κιθάρας της Πάτρας. Έχει συμπράξει με διακεκριμένους μουσικούς (Άρης Γαρουφαλής, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου), αλλά και ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες. Το 2013 κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο "Asturias". Διδάσκει στο Ωδείο Athenaeum.

Ο Μανώλης Βροντινός απέσπασε το Α’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας της Κρήτης, καθώς και το Β' Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Riviera Guitar Festival της Ιταλίας. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Καμεράτα και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς και με το Μουσικό Σύνολο ALEA III της Ορχήστρας της Βοστόνης. Διδάσκει στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης.

Μετά τις επιτυχημένες εμφανίσεις τους ως ντουέτο, ο διαπρεπής συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου έγραψε και αφιέρωσε στους δύο καλλιτέχνες ένα κονσέρτο για δύο κιθάρες. Αφιερωμένο επίσης στους ίδιους, είναι και το κονσέρτο σε πέντε μέρη του γνωστού συνθέτη Βασίλη Τενίδη που γράφτηκε πρόσφατα. Τα έργα αυτά καθώς και το κονσέρτο για δύο κιθάρες του Σάββα Ζάννα, ηχογραφήθηκαν και θα κυκλοφορήσουν σύντομα σε CD.


Martin van Hees (Μάρτιν Φαν Χέϊς)

Ο Martin van Hees (1990, Groningen) θεωρείται από τους πλέον σπουδαίους και χαρισματικούς Ολλανδούς κιθαριστές της νεότερης γενιάς. Έλαβε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 9 ετών και αργότερα μαθήτευσε δίπλα στον Εrik Westerhof, μέλος του διεθνούς φήμης ντουέτου Groningen Guitar Duο.

Το 2008 ενεγράφη ως σπουδαστής στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Πανεπιστημίου της Χάγης στην τάξη του περίφημου κιθαριστή και καθηγητή Enno Voorhorst, και μετά από τετραετή φοίτηση, το 2012, έλαβε Πτυχίο Κλασικής Κιθάρας με βαθμό Άριστα. Στη συνέχεια έγινε αποδεκτός στο μεταπτυχιακό τμήμα της ίδιας Ακαδημίας και παρακολούθησε μαθήματα κοντά στον παγκοσμίου φήμης κιθαριστή Zoran Dukic. Το 2014 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα με έπαινο και διάκριση για την προσφορά του στη σύγχρονη μουσική, με την μεταπτυχιακή του έρευνα να αναφέρεται στους σύγχρονους Ολλανδούς συνθέτες μουσικής για κιθάρα. Κατά την ίδια περίοδο παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για ένα χρόνο στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών, κοντά στην γνωστή κιθαρίστρια Αντιγόνη Γκόνη.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Martin van Hees έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Ελλάδα, Ινδία και Ταϊλάνδη. Το 2014 με το τέλος των σπουδών του περιόδευσε από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο στην Ινδία, δίνοντας 11 συναυλίες και 5 master-classes σε διαφορετικές πόλεις όπως Hyderabad, Goa, Chennai (Madras), και Bangalore. Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Martin πήρε μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας της Kolkata όπου και έλαβε το τρίτο βραβείο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε η πρώτη δισκογραφική του δουλειά ‘Cadence’, η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 στο Μουσείο μουσικών οργάνων ‘Vosbergen’ στο Eelde της Ολλανδίας. Η δουλειά αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου της κλασικής κιθάρας, εστιάζοντας τόσο στη μπαρόκ εποχή όσο και στην περίοδο του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ένα από τα πιο γνωστά σόλο έργα του J. S. Bach την “Violin Partita No.2 in D minor, BWV 1004”, της οποίας τη διασκευή έκανε ο ίδιος ο Martin van Hees.


Μάνος Πλουμίδης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Από μικρή ηλικία ξεκίνησε μαθήματα μουσικής και κιθάρας στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης, με καθηγητή τον Μανώλη Βροντινό.

Συνέχισε τις σπουδές του στην τάξη του Ευάγγελου Ασημακόπουλου στο ίδιο ωδείο, τις οποίες ολοκλήρωσε τον Ιούνιο του 2015, παίρνοντας Δίπλωμα Κιθάρας με βαθμό Άριστα και Α' Βραβείο.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με διακεκριμένους σολίστες (Λίζα Ζώη, Marcin Dylla, Goran Krivokapic, John Mills), εμπλουτίζοντας τις μουσικές του γνώσεις και την πρακτική του πάνω στο όργανο.

Έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

επιστροφή

menu
menu