Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)

Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής (4/3/2018)

78132655

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης εόρτασε τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής και λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής με "Συναυλία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής", που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στον Ι. Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Ηρακλείου και ήταν αφιερωμένη στο έργο του Μανόλη Χατζημάρκου.

Συμμετείχε η Βυζαντινή Χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Δαμαρλάκη αποδίδοντας μαθήματα - συνθέσεις του Μ. Χατζημάρκου, ενώ για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος μίλησε ο πρωτοψάλτης Γεώργιος Λαμπρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η διεύθυνση του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης τίμησε τον Γιάννη Δαμαρλάκη για την εικοσαετή πολύτιμη προσφορά του στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης Γιάννης Λυγεράκης στον χαιρετισμό του πριν την εκδήλωση ανέφερε για τη λειτουργία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και την προσφορά του Γιάννη Δαμαρλάκη τα ακόλουθα:

«Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής είναι μια από τις αρχαιότερες σχολές του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης και συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια επιτυχούς και αδιάλειπτης λειτουργίας. Τύχη αγαθή, ανέλαβε εξ αρχής την οργάνωση και διεύθυνσή της ένας διαπρεπής καλλιτέχνης και δάσκαλος ο Γιάννης Δαμαρλάκης.

Οφείλω να ομολογήσω τον θαυμασμό μου στο πρόσωπο του Γιάννη Δαμαρλάκη και πριν τη συνεργασία μας, διακρίνοντας στον τότε πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού πέραν της άριστης κατάρτισης και τεχνικής, την υψηλή αισθητική, την εργατικότητα και το ήθος του. Ο Γιάννης Δαμαρλάκης από το αναλόγιο του Αγίου Μηνά αποτέλεσε για πολλά χρόνια τη φωνή της Εκκλησίας της Κρήτης, που συνόδευσε ιερές ακολουθίες, εκκλησιαστικές εκδηλώσεις, εθνικές εορτές και έφτασε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε σπίτια, νοσοκομεία και χώρους δουλειάς σε κάθε γωνιά της Κρήτης αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Θεώρησα ευτυχή τη συνεργασία μας με τον Γιάννη Δαμαρλάκη και δεν διαψεύστηκα ποτέ. Ο Γιάννης Δαμαρλάκης είναι ένας καλλιτέχνης ερωτευμένος με την τέχνη του. Όλη του η ζωή και η δραστηριότητα περιστρέφεται γύρω από αυτήν. Ακατάπαυστα μελετά, ερευνά, γράφει και διδάσκει, μένοντας πάντοτε πιστός στο ύφος και τη διδασκαλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ως δάσκαλος διαθέτει το ταλέντο και τα χαρακτηριστικά των μεγάλων δασκάλων του παρελθόντος που δεν αρκούνταν σε μια απλή μετάδοση γνώσεων, αλλά μεταλαμπάδευαν τέχνη και καλλιεργούσαν ήθος στους μαθητές τους, εμπνέοντάς τους εν πολλοίς και από τη δική τους στάση ζωής. Δεν γνωρίζω ποιος εισηγείται τους τίτλους των οφφικίων που απονέμει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όμως οφείλω να πω ότι αυτό του «Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας» γεννήθηκε μάλλον για τον Γιάννη Δαμαρλάκη.

Ο Γιάννης Δαμαρλάκης εδώ και 20 χρόνια ενέταξε την εκπαιδευτική του δραστηριότητα - προσφορά αποκλειστικά στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και δημιούργησε μια κορυφαία Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, που αποτελεί καύχημα. Με συγκίνηση τον ακούω απευθυνόμενο στους μαθητές του να αποκαλεί το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης «το σπίτι μας» και θα ήθελα να τον διαβεβαιώσω ότι και εμείς τον θεωρούμε αναπόσπαστο μέλος της οικογένειάς μας. Πρέπει ακόμη να καταθέσω ότι ο Γιάννης Δαμαρλάκης, όποτε χρειάστηκε, αποδείχτηκε πιστός φίλος και στήριξε το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και σε δύσκολες στιγμές.

Κλείνοντας θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ για την εικοσαετή παρουσία του στο τιμόνι της Σχόλης Βυζαντινής Μουσικής, να του ευχηθώ να είναι πάντα υγιής και ευτυχισμένος και να συνεχίσει να μας προσφέρει απλόχερα την υψηλή του τέχνη.

Θα ήθελα ακόμη να τον παρακαλέσω να δεχτεί μια αναμνηστική πλακέτα ως ελάχιστη ένδειξη τιμής για την εικοσαετή πολύτιμη προσφορά του στη Σχόλης Βυζαντινής Μουσικής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης.»


Φωτογραφικό Άλμπουμ

3731458

κάνετε «κλικ» πάνω στην εικόνα

επιστροφή

menu
menu