Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας Αρχανών 2000-2005
Διάλεξη του Γιάννη Λυγεράκη, καλλιτεχνικού δ/ντή του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης,
στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Κιθάρας, το Σάββατο 21/3/2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου.
(για καλύτερη παρακολούθηση επιλέξτε πλήρη οθόνη με ποιότητα 720p)
Χρόνια τώρα, φίλοι που είχαν την τύχη να βιώσουν από κοντά τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας των Αρχανών 2000 - 2005 με προτρέπουν να γράψω κάτι γι' αυτόν, θεωρώντας σημαντικά όσα συνέβησαν τότε στη γραφική κωμόπολη λίγο έξω από το Ηράκλειο, αλλά και τη μαρτυρία μου ίσως ενδιαφέρουσα λόγω της συμμετοχής μου στον σχεδιασμό και την πραγμάτωσή του.
Ο λόγος που αναψηλαφώ σήμερα το αρχείο μου, 15 χρόνια μετά από την πρώτη διοργάνωση, είναι γιατί και εγώ επιθυμώ την καταγραφή και γνωστοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού γεγονότος -κυρίως για να πληροφορηθούν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι όπως λέγεται- με την ελπίδα να αποτελέσει "μέτρο σύγκρισης" και "πήχη υπέρβασης" για όλους τους διαγωνισμούς και φεστιβάλ κιθάρας που ξεφυτρώνουν, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
Ο Διαγωνισμός Κιθάρας των Αρχανών ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα μας και διοργανώθηκε για 6 συνεχείς χρονιές, 2 ως πανελλήνιος και 4 ως διεθνής, από δύο φορείς της (συνήθως άμοιρης ανάλογων εκδηλώσεων) ελληνικής περιφέρειας: τον Δήμο Αρχανών και το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης.
Η ιδέα του διαγωνισμού γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1999 στα πλαίσια σχεδιασμού παρεμβατικών δράσεων του τότε νεοσύστατου Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης στην πολιτιστική ζωή της περιοχής μας. Η επιλογή των Αρχανών ως έδρας του διαγωνισμού έγινε με κριτήρια: την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του οικισμού, τη μικρή απόσταση από το Ηράκλειο με το διεθνές αεροδρόμιο και το λιμάνι, την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων αλλά και τη δυνατότητα οικονομικής διαμονής για τους επισκέπτες. Το παράδειγμα άλλωστε μικρών πόλεων που έχουν καταξιωθεί παγκοσμίως ως κέντρα ανάλογων διοργανώσεων συνηγορούσε υπέρ μιας τέτοιας λύσης.
Η πραγματοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου εξαρτιόταν αποκλειστικά και μόνο από τη διάθεση του Δήμου Αρχανών να αποδεχτεί την πρόταση μας, τη διοργάνωση δηλαδή ενός Διαγωνισμού Κιθάρας και παράλληλα ενός Μουσικού Φεστιβάλ των οποίων την καλλιτεχνική ευθύνη θα είχε το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης.
Οι όποιοι ενδοιασμοί μας εξαλείφθηκαν μετά την πρώτη συνάντηση με τον τότε δήμαρχο Αρχανών Σταύρο Αρναουτάκη (μετέπειτα ευρωβουλευτή και νυν περιφερειάρχη Κρήτης) έναν νέο άνθρωπο με ευρύτητα σκέψης, όραμα για τον τόπο του και διάθεση υλοποίησης καινοτόμων ιδεών. Ο δήμαρχος αποδέχτηκε την πρόταση μας με ενθουσιασμό και παρείχε γενναιόδωρα όσα χρειάζονταν για την πραγματοποίησή της. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός σε κάθε προσπάθεια, αντιμετώπισε με κατανόηση κάθε δυσκολία και τόλμησε να υποστηρίξει ένα φεστιβάλ ποιότητας.
Η συμπαράσταση του Δήμου Αρχανών, των δημάρχων Σταύρου Αρναουτάκη αρχικά και Μανόλη Καλοψικάκη μετέπειτα, των υπεύθυνων για τα πολιτιστικά αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων -ενδεικτικά αναφέρω την Αντωνία Παντελάκη και τον Γιώργο Γριβάκη ζητώντας συγνώμη από όσους παραλείπω- αλλά και κάθε υπαλλήλου υπήρξε ουσιαστική, ειλικρινής και αμέριστη ενώ η φιλοξενία που ο Δήμος Αρχανών επιφύλαξε στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες "Αβραμιαία"!
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τον εξαιρετικό χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού. Το νεοκλασικό κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου στην είσοδο της κωμόπολης φιλοξένησε τις εργασίες του διαγωνισμού, ενώ ο αύλειος χώρος προσφέρθηκε για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΝΩΝ 2000. Συναυλία της Καμεράτα, δ/νση: Αλέξανδρος Μυράτ
Ο διαγωνισμός απέκτησε φήμη και έγινε γρήγορα ευρύτατα γνωστός προσελκύοντας νέους κιθαριστές από όλον τον κόσμο. Συνολικά στις Αρχάνες ήρθαν και διαγωνίστηκαν όλα τα χρόνια 110 κιθαριστές από 23 χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κορέα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία και... Χιλή!
Καθοριστική συμβολή στην επιτυχία του διαγωνισμού είχαν δύο σπουδαίοι και έμπειροι καλλιτέχνες που εργάστηκαν με ζήλο, αφοσίωση και ανιδιοτέλεια για τον σκοπό αυτό: ο συνθέτης Θόδωρος Αντωνίου τότε καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης και ο σολίστ Ευάγγελος Ασημακόπουλος επικεφαλής της Σχολής Κιθάρας του Ωδείου.
Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Θόδωρος Αντωνίου
Ο Θόδωρος Αντωνίου διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ. Σε αυτόν οφείλεται η πρωτοφανής προσέλευση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών και μουσικών συνόλων, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ Αρχανών. Μεταξύ αυτών: Λεωνίδας Καβάκος, Lukas Foss, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Καμεράτα, Ορχήστρα Πατρών, Γιώργος Κουρουπός, Σπύρος Σακκάς, Λίζα Ζώη, Κώστας Κοτσιώλης, Γιώργος Δεμερτζής κ.ά. Ακόμη η παρουσία ενός καλλιτέχνη της αξίας και του ήθους του Θόδωρου Αντωνίου ως πρόεδρου της κριτικής επιτροπής, προσέδιδε κύρος στη διοργάνωση και διασφάλιζε το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων.
Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος είχε (για 4 χρονιές) την ευθύνη του προγράμματος του διαγωνισμού και συνέδραμε τα μέγιστα στη στελέχωση της κριτικής επιτροπής με ευρείας αποδοχής ηχηρά ονόματα του κιθαριστικού κόσμου: Colin Cooper, Roberto Aussel, Isabel Siewers, Frederic Hand, Nikita Koshkin, Michael Lewin, Vladimir Mikulka κ.ά. Σημαντική υπήρξε ακόμη η συμβολή του στην παρουσία του κορυφαίου κιθαριστή Manuel Barrueco στις Αρχάνες το 2003, όπου ο διάσημος καλλιτέχνης έδωσε ρεσιτάλ και απένειμε το Α’ Βραβείο του διαγωνισμού, καθώς και στη συμμετοχή των γνωστών κατασκευαστών κιθάρας Νίκου Ιωάννου και Παύλου Γύπα ως χορηγών του Α’ Βραβείου των διεθνών διαγωνισμών.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΝΩΝ 2003. Ρεσιτάλ κιθάρας Manuel Barrueco
Ο διαγωνισμός γινόταν κάθε χρόνο στα τέλη Ιουλίου και διαρκούσε 5 ημέρες. Οι 3 κύκλοι του διαγωνισμού (προκριματικός, ημιτελικός και τελικός) άρχιζαν Τετάρτη πρωί για να ολοκληρωθούν Κυριακή βράδυ με τον τελικό και την απονομή βραβείων. Στον τελικό του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού το 2002 οι φιναλίστ ερμήνευσαν κονσέρτα, συμπράττοντας με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Στους τελικούς των υπόλοιπων διαγωνισμών οι φιναλίστ έδωσαν ατομικά ρεσιτάλ.
ΑΡΧΑΝΕΣ 2002, Τελικός. Ορχήστρα των Χρωμάτων, δ/νση: Μίλτος Λογιάδης, σολίστ: Βασιλική Λεοντάρη
Κάθε βράδυ διεξάγονταν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Μεταξύ αυτών το ρεσιτάλ κιθάρας ενός διάσημου σολίστ μέλους της κριτικής επιτροπής, καθώς και το ρεσιτάλ του Α’ Βραβείου της προηγούμενης χρονιάς. Μέλη της κριτικής επιτροπής που έδωσαν ρεσιτάλ ήταν: ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος με τη Λίζα Ζώη (2000), ο Roberto Aussel (2002), ο Carlo Marchione (2004) και το Amadeus Guitar Duo, Dale Kavanagh - Thomas Kirchhoff (2005), ενώ ο Κώστας Κοτσιώλης συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (2001). Από τα Α’ Βραβεία ο Μανώλης Βροντινός συνέπραξε ως σολίστ με την Καμεράτα (2001), ενώ ρεσιτάλ έδωσαν οι: Marcin Dylla (2003), Goran Krivokapic (2004) και Juuso Nieminen (2005).
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΝΩΝ 2001. Συναυλία της Καμεράτα, δ/νση Αλέξανδρος Μυράτ, σολίστ Μανώλης Βροντινός
Τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ παρακολουθούσε καθημερινά πλήθος κόσμου που συνέρρεε στις Αρχάνες κατακλύζοντας τον χώρο των συναυλιών. Ο διαγωνισμός και το φεστιβάλ εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα από το κοινό της Κρήτης ως κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα που σπάνια διοργανώνονται στην ελληνική επαρχία.
Παρακάτω παραθέτω τα ονόματα των μελών των κριτικών επιτροπών και των βραβείων όλων των Διαγωνισμών Κιθάρας καθώς και τα προγράμματα όλων των Φεστιβάλ.
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2000", 26-30 Ιουλίου 2000
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Ευάγγελος Ασημακόπουλος, σολίστ κιθάρας
- Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης - καλλιτεχνικός δ/ντής Ορχήστρας των Χρωμάτων
- Νότης Μαυρουδής, σολίστ κιθάρας - συνθέτης
- Αλέξανδρος Μυράτ, μαέστρος - δ/ντής της Καμεράτα
- Ευάγγελος Μπουντούνης, σολίστ κιθάρας
- Έλενα Παπανδρέου, σολίστ κιθάρας
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Μανώλης Βροντινός
- Β’ Βραβείο: Γιώργος Μπεχλιβάνογλου
- Γ’ Βραβείο: Χάρης Πεγιάζης
- Έπαινοι: Ανδρέας Καρακατσάνης, Αντώνης Χατζηνικολάου, Γιώργος Γούσιος
2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2001", 25-29 Ιουλίου 2001
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Ευάγγελος Ασημακόπουλος, σολίστ κιθάρας
- Ιάκωβος Κολανιάν, σολίστ κιθάρας
- Colin Cooper, εκδότης του "Classical Guitar Magazine"
- Κώστας Κοτσιώλης, σολίστ κιθάρας
- Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης - καλλιτεχνικός δ/ντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων
- Αλέξανδρος Μυράτ, μαέστρος - δ/ντής της Καμεράτα
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Φώτης Κουτσοθόδωρος
- Β’ Βραβείο: Μιχάλης Κονταξάκης
- Γ’ Βραβείο: Στάθης Σκανδαλίδης
- Έπαινοι: Δημήτρης Κοτρωνάκης, Μαρία Κουρσάρη
1ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2002", 24-28 Ιουλίου 2002
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Roberto Aussel (Αργεντινή - Γαλλία), σολίστ Κιθάρας
- Colin Cooper (Αγγλία), εκδότης του "Classical Guitar Magazine"
- Frederic Hand (Η.Π.Α), σολίστ Κιθάρας - συνθέτης
- Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης - καλλιτεχνικός δ/ντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων
- Αλέξανδρος Μυράτ, μαέστρος - δ/ντής της Καμεράτα
- Maria Isabel Siewers (Αργεντινή - Αυστρία), σολίστ Κιθάρας
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Marcin Dylla (Πολωνία)
- Β’ Βραβείο: Βασιλική Λεοντάρη (Ελλάς)
- Γ’ Βραβείο: Ioana Gandrabur (Ρουμανία)
- Έπαινος: Δημήτρης Κοτρωνάκης (Ελλάς)
2ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2003", 23-27 Ιουλίου 2003
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Colin Cooper (Αγγλία), εκδότης του "Classical Guitar Magazine"
- Γιώργος Δεμερτζής, σολίστ βιολιού
- Βύρων Φιδετζής, μαέστρος - αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
- Nikita Koshkin (Ρωσία), σολίστ κιθάρας - συνθέτης
- Michael Lewin (Αγγλία), επικεφαλής τμήματος Κιθάρας της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου
- Vladimir Mikulka (Τσεχία), σολίστ κιθάρας
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Goran Krivokapic (Γιουγκοσλαβία)
- Β’ Βραβείο: Χρυσόστομος Καραντωνίου (Ελλάς)
- Γ’ Βραβείο: Asya Selutina (Ρωσία)
- Έπαινοι: Ευαγγελία Παράσχου (Ελλάς), Σοφία Στριγγάρη (Ελλάς)
3ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2004", 21-25 Ιουλίου 2004
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Άλκης Μπαλτάς, συνθέτης - μαέστρος
- Colin Cooper (Αγγλία), εκδότης του "Classical Guitar Magazine"
- Alina Gruszka (Πολωνία), καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας του Katowice
- Hubert Käppel (Γερμανία), σολίστ κιθάρας
- Carlo Marchione (Ιταλία), σολίστ κιθάρας
- Danielle Ribouillault (Γαλλία), Δρ Μουσικολογίας - ιδρυτής του περιοδικού "Les Cahiers de la Guitare"
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Juuso Nieminen (Φιλανδία)
- Β’ Βραβείο: Christian Haimel (Αυστρία)
- Γ’ Βραβείο: Alieksey Vianna (Βραζιλία)
- Έπαινοι: Ramon Carnota Mentez (Ισπανία), Αντώνης Χατζηνικολάου (Ελλάς), Heiner Donath (Γερμανία), Miloš Karadaglić (Μαυροβούνιο)
4ος Διεθνής Διαγωνισμός Κιθάρας "Αρχάνες 2005", 27-31 Ιουλίου 2005
Κριτική Επιτροπή
- Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης - μαέστρος, πρόεδρος
- Δημήτρης Αγραφιώτης, μαέστρος
- Colin Cooper (Αγγλία), εκδότης του "Classical Guitar Magazine"
- Dale Kavanagh (Καναδάς), σολίστ κιθάρας
- Thomas Kirchhoff (Γερμανία), σολίστ κιθάρας
- Martin Myslivecek (Τσεχία), σολίστ κιθάρας
- Bosko Radojkovic (Σερβία), σολίστ κιθάρας
Βραβεία
- Α’ Βραβείο: Dejan Ivanović (Κροατία)
- Β’ Βραβείο: David Pavlovits (Ουγγαρία)
- Γ’ Βραβείο: Maud Laforest (Γαλλία)
- Έπαινοι: Nicolas Emilfork (Χιλή), Christian Kuetemeier (Γερμανία)
Τα βραβεία του διαγωνισμού συνοδεύονταν από:
- Χρηματικά έπαθλα που απένειμε ο Δήμος Αρχανών.
- Κιθάρες κονσέρτου που αθλοθέτησαν οι καταξιωμένοι 'Ελληνες κατασκευαστές Γιάννης Παλαιοδημόπουλος (2000), Νίκος Ιωάννου (2001, 2002, 2003), Παύλος Γύπας (2004, 2005) και ο Ιταλός κατασκευαστής Lukas Milani (2003).
- Ένα ρεσιτάλ στα πλαίσια του επόμενου Φεστιβάλ Αρχανών, ως επιστέγασμα της διάκρισης.
Προγράμματα του Φεστιβάλ Αρχανών
2000
- Καμεράτα, Δ/νση: Αλέξανδρος Μυράτ (26/7)
- Ρεσιτάλ με έργα για δύο κιθάρες: Λίζα Ζώη - Ευάγγελος Ασημακόπουλος (27/7)
- Elysium String Quartet με σολίστ στο πιάνο τον συνθέτη Lukas Foss (29/7))
2001
- Ορχήστρα των Χρωμάτων, Δ/νση: Μίλτος Λογιάδης, Σολίστ: Κώστας Κοτσιώλης (25/7)
- Καμεράτα, Δ/νση: Αλέξανδρος Μυράτ, Σολίστ: Μανώλης Βροντινός, Γιώργος Μπεχλιβάνογλου (26/7)
- Ρεσιτάλ πιάνου Κωνσταντίνου Παπαδάκη (27/7)
- Ρεσιτάλ βιολιού Λεωνίδα Καβάκου, Peter Nagy πιάνο (28/7)
2002
- Ρεσιτάλ κιθάρας Roberto Aussel (24/7)
- Συναυλία μουσικής δωματίου. Iwona Glinka φλάουτο, Γιάννης Σαμπροβαλάκης κλαρινέτο, Βίκυ Στυλιανού πιάνο (25/7)
- «Επέστρεφε... » Σπύρος Σακκάς-τραγούδι, Γιώργος Κουρουπός-πιάνο, Ιουλίτα Ηλιοπούλου-απαγγελία (26/7)
- Ορχήστρα των Χρωμάτων, Δ/νση: Μίλτος Λογιάδης, Σολίστ: Αλεξία Μουζά πιάνο (27/7)
2003
- Ρεσιτάλ κιθάρας Μarcin Dylla (23/7)
- Ρεσιτάλ βιολιού Γιώργου Δεμερτζή, Θανάσης Αποστολόπουλος πιάνο (24/7)
- Η Αλίκη Καγιαλόγλου τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι και Astor Piazzolla (25/7)
- Ρεσιτάλ κιθάρας Manuel Barrueco (26/7)
2004
- Ρεσιτάλ κιθάρας Goran Krivokapic (21/7)
- Ρεσιτάλ κιθάρας Carlo Marchione (22/7)
- Μια βραδιά με τη Σαβίνα Γιαννάτου (23/7)
- Ορχήστρα Πατρών, Δ/νση Saulius Sondeckis (24/7)
2005
- Ρεσιτάλ κιθάρας Juuso Nieminen (27/7)
- Ρεσιτάλ "Amadeus Guitar Duo" Dale Kavanagh - Thomas Kirchhoff (28/7)
- Ρεσιτάλ βιολοντσέλου Renato Ripo, Ισμήνη Μαυρέα πιάνο (29/7)
- Συναυλία της βραζιλιάνας τραγουδίστριας Badi Assad (30/7)
Με όλα τα προαναφερθέντα, ένας αντικειμενικός παρατηρητής εύκολα διαπιστώνει ότι:
- Στις Αρχάνες προσήλθαν ως διαγωνιζόμενοι κάποιοι από τους κορυφαίους σήμερα (νέοι ανερχόμενοι τότε) κιθαριστές, γεγονός που καταδεικνύει τη διεθνή ακτινοβολία αλλά και την προσφορά αυτής της διοργάνωσης.
- Οι κριτικές επιτροπές στελεχώθηκαν από "ιστορικά" πρόσωπα του κιθαριστικού και ευρύτερα καλλιτεχνικού χώρου.
- Η συμμετοχή τόσο σημαντικών καλλιτεχνών σε ένα περιφερειακό φεστιβάλ υπήρξε γεγονός άνευ προηγουμένου και δυστυχώς... άνευ επομένου!
Άρθρα για τον Διαγωνισμό δημοσιεύτηκαν τόσο στον ελληνικό τύπο όσο και στο διεθνούς εμβέλειας μουσικό περιοδικό Classical Guitar Magazine, το οποίο αφιέρωσε σε 4 τεύχη του διθυραμβικά σχόλια για τη διοργάνωση και το υψηλό επίπεδο του Φεστιβάλ. Ακόμη μεγάλες διεθνείς κιθαριστικές ιστοσελίδες όπως: www.guitarfoundation.org (ΗΠΑ), www.violaomandriao.mus.br (Βραζιλία), www.delcamp.net (Γαλλία) κ.ά. φιλοξένησαν και πρόβαλαν τον διαδικτυακό τόπο του Διαγωνισμού (www.arhanes-guitar.org).
Κλείνοντας θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη μικρή συνδρομή μου στην πραγμάτωση της διοργάνωσης. Οι τομείς που κυρίως διαχειρίστηκα ήταν της προβολής του διαγωνισμού και της επικοινωνίας με υποψήφιους και καλλιτέχνες. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μου μεταξύ άλλων επιμελήθηκα τις εκδόσεις του διαγωνισμού και του φεστιβάλ, έστησα με ελάχιστες γνώσεις -αλλά με την πολύτιμη βοήθεια φίλων- τον δίγλωσσο ιστότοπο του διαγωνισμού που δεχόταν ετησίως πάνω από 8000 επισκέψεις, απάντησα σε δεκάδες αιτήσεις υποψηφίων από όλον τον κόσμο και προσπάθησα να διευκολύνω την έλευση και τη διαμονή τους στις Αρχάνες (που σημειωτέον δεν διέθεταν την υψηλή σημερινή ξενοδοχειακή υποδομή), είχα τέλος -υπό την καθοδήγηση του Θόδωρου Αντωνίου- την ευθύνη της επικοινωνίας με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες.
Παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή για τη συμμετοχή μου στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού καλλιτεχνικού γεγονότος. Ήταν η ευκαιρία να προσφέρω κάτι ελάχιστο στην Κιθάρα αλλά και στην ιδιαίτερη παρτίδα μου. Στις Αρχάνες συνάντησα ακόμη τα ινδάλματά μου και γνώρισα κιθαριστές που μεσουρανούν σήμερα. Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων στους ανθρώπους του Δήμου Αρχανών και στον μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου για τη δυνατότητα που μου έδωσαν.
Φωτογραφικό άλμπουμ Archanes 2000 - 2005
Archanes 2000-2005 |