Για το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης

Για το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης

Ιστορικό - Γενικές πληροφορίες

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης λειτουργεί στο Ηράκλειο από το 1998, προσφέροντας υψηλή μουσική παιδεία σε όσους επιθυμούν να σπουδάσουν, συμβάλλοντας παράλληλα στην πολιτιστική ζωή της πόλης με τη διοργάνωση σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης διετέλεσε από το 1998 έως το 2010, ο συνθέτης και ακαδημαϊκός Θόδωρος Αντώνιου, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2010 την καλλιτεχνική διεύθυνση του ωδείου ανέλαβε ο διαπρεπής καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κιθάρας, συνθέτης Γιάννης Λυγεράκης.

Η επιλογή των καθηγητών που διδάσκουν στο ωδείο γίνεται πάντα με κριτήριο την ποιότητα των σπουδών τους σε συνδυασμό με το ήθος και την εκπαιδευτική τους ικανότητα, ενώ για την επίβλεψη του διδακτικού τους έργου έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία καταξιωμένων σολίστ και παιδαγωγών όπως του Ευάγγελου Ασημακόπουλου (Σχολή Κιθάρας) και της Νέλλης Σεμιτέκολο (Σχολή Πιάνου).

Στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης διδάσκονται Μουσικά Όργανα, Ανώτερα Θεωρητικά, Μονωδία-Μελοδραματική και Βυζαντινή Μουσική. Υπάρχουν επίσης τμήματα Μουσικοκινητικής Αγωγής για παιδιά ηλικίας 3-5 ετών, Μουσικής Προπαιδείας για παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, Μοντέρνας Μουσικής, Έντεχνου Τραγουδιού, Αρμονίου, Ακορντεόν, Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής, καθώς και μουσικά σύνολα και χορωδίες μικρών και μεγάλων μαθητών. Τέλος λειτουργεί τμήμα προετοιμασίας υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Α.Ε.Ι.

Στον τομέα των εκδηλώσεων το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης παρουσιάζει κάθε χρόνο μεγάλη σειρά συναυλιών από μαθητές και καθηγητές, ενώ παράλληλα καλεί καταξιωμένους καλλιτέχνες για σεμινάρια και master classes. Διοργανώνει ακόμη κύκλους συναυλιών για την προώθηση νέων μουσικών με την ονομασία "PODIUM Νέων Καλλιτεχνών", καθώς και το "Φεστιβάλ Κιθάρας" του Ευάγγελου Ασημακόπουλου και το master class Πιάνου της Αλεξίας Μουζά.

Στα 24 χρόνια λειτουργίας του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης εκατοντάδες παιδιά απόχτησαν υψηλή μουσική κατάρτιση μέσα από τις τάξεις του, δεκάδες από αυτά ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατακτώντας Πτυχία και Διπλώματα, είκοσι οκτώ πανηγύρισαν την είσοδό τους σε Πανεπιστημιακά Μουσικά Τμήματα και αρκετά διακρίθηκαν σε μουσικούς διαγωνισμούς.

Διοργανώθηκαν ακόμη (κατ' επανάληψη και με μεγάλη επιτυχία) κύκλοι σεμιναρίων και συναυλιών στους οποίους προσκλήθηκαν και συμμετείχαν κορυφαίοι μουσικοί όπως: Θόδωρος Αντωνίου, Γιάννης Βακαρέλης, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λίζα Ζώη, Νέλλη Σεμιτέκολο, Σπύρος Σακκάς, Κωστής Γαϊτάνος, Θανάσης Παύλου, Κυριακή Κόντη, Μανώλης Βροντινός, Βασιλική Λεοντάρη, Peter Svensson, Βιργινία Αμαριωτάκη, Παναγιώτης Αδάμ, Αλεξία Μουζά, Νότης Μαυρουδής κ.ά.

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών διοργάνωσαν από το 2000 έως το 2005 τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας των Αρχανών, έναν από τους σπουδαιότερους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα μας.

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας, και συνεχίζει την πορεία του με ενθουσιασμό και υψηλά ιδανικά, θεωρώντας ότι προετοιμάζοντας μια λαμπρή μουσική νεολαία φτιάχνει έναν καλύτερο κόσμο!

menu
menu