Δαμαρλάκης Ιωάννης

Άρχων Διδάσκαλος του Ψαλτήρος της καθ' ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

Damarlakis Γεννήθηκε στο Λαύριο Αττικής από γονείς πρόσφυγες (Κωνσταντινούπολη). Εκεί τελείωσε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Η αγάπη του για τη μουσική και ιδίως για τη Βυζαντινή Μουσική (λόγω καταγωγής αλλά και οικογενειακού περιβάλλοντος), εκδηλώθηκε σε πολύ μικρή ηλικία. Επτά ετών, ξεκινά την εκμάθηση της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής κοντά στον γνωστό Πρωτοψάλτη και Δάσκαλο, αείμνηστο Νικόλαο Κακουλίδη, τον οποίο έφερε στο Λαύριο ο εφημέριος της ενορίας του, ιδρύοντας Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Παράλληλα βρίσκεται ανελλιπώς στο αναλόγιο του Ιερού Ναού Αγ. Ανδρέου Λαυρίου (ενορίας του) παρακολουθώντας τις ανεπανάληπτες εκτελέσεις του αείμνηστου πρωτοψάλτη του Λαυρίου Γεωργίου Δασκαλάκη, Κωνσταντινοπολίτη, μαθητή του Γ. Πρωγάκη.

Σε ηλικία 13 ετών, προσλαμβάνεται ως Λαμπαδάριος του I. Ναού Αγ. Ανδρέου Λαυρίου και 14 ετών, διαδέχεται τον αποχωρήσαντα λόγω γήρατος πρωτοψάλτη (τη προτάσει του). Θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι και τη στράτευσή του. Κατά τη διάρκεια της διακονίας του ως πρωτοψάλτου του μεγαλοπρεπούς I. Ν. Αγ. Ανδρέου Λαυρίου, παρακολουθεί μαθήματα από τους εκάστοτε πρωτοψάλτες του I. Καθεδρικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαυρίου (Χ. Γεροσίδερη, Γ. Μπακάλη και Μ. Χάλαρη). Τη προτροπή των ως άνω πρωτοψαλτών, αρχίζει μαθήματα με τον Λαμπαδάριο του I. Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών αείμνηστο Ευάγγελο Τζελά.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, εγγράφεται στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Σ. Βενάρδου). Παράλληλα, παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα λόγου, ορθοφωνίας, απαγγελίας και φωνητικής από τη φημισμένη καθηγήτρια Καίτη Παπαλεξοπούλου. Η συνεργασία με τον καθηγητή του Σωκράτη Βενάρδο, ήταν σταθμός, γιατί ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, προσπάθησε να δώσει στον ορθόδοξο Έλληνα, τραγούδια σύγχρονα, βγαλμένα μέσα από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση, (Έργα του: «Ηλιοτρόπια», «Φάτνη», «Κοσμάς ο Αιτωλός» κ.ά.). Έργα στα οποία λαμβάνει ενεργά μέρος. Μετά τον θάνατό του, εγκαταλείπει τις σπουδές του και παρουσιάζεται στον στρατό. Εκεί συνδέεται φιλικά και παρακολουθεί μαθήματα από τον φημισμένο Δάσκαλο Βυζαντινής Μουσικής κ. Αστέριο Δεβρελή. Στη συνέχεια μετατίθεται στο Διδυμότειχο, όπου αμέσως προσλαμβάνεται από τον τότε Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ (μετέπειτα Νέας Σμύρνης). Στο Διδυμότειχο, συνεχίζει να μένει και μετά την απόλυσή του από τον στρατό και ιδρύει Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινή Χορωδία.

Τον Μάιο του 1980, προσλαμβάνεται ως Λαμπαδάριος του I.N. Αγ. Θωμά Αμπελοκήπων με πρωτοψάλτη τον Θεόδωρο Βασιλικό, και συμμετέχει στη χορωδία του Υπουργείου Οικονομικών την οποία διευθύνει. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά, προΐσταται τότε, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμος, με τον οποίο δημιουργούν φροντιστήριο Βυζαντινής Μουσικής στην ενορία. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα στο Εθνικό Ωδείο από τον Χρήστο Χατζηνικολάου.

Την ίδια περίοδο γνωρίζεται με τους Γεώργιο Σύρκα και Aνδρέα Λεωνίδα Παπανδρέου. Αυτοί τον γνωρίζουν με τον "άρτι αφιχθέντα" εκ Βόλου στην Αθήνα Μανόλη Χατζημάρκο και του προτρέπουν να συνεχίσει τις σπουδές του στο ωδείο. 'Έτσι, γράφεται στο Ωδείο Αλίμου με καθηγητή τον Μ. Χατζημάρκο και παίρνει Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό "Άριστα παμψηφεί".

Το 1984, αναλαμβάνει πρωτοψάλτης του καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου του Δήμου Μπραχαμίου στην Αθήνα. Ναό από τον οποίο πέρασαν σπουδαίοι πρωτοψάλτες, (Κ. Πάντας, Κ. Τασσόπουλος). Παράλληλα τελειοποιείται κοντά στον επίσης πρωτοψάλτη και Δάσκαλο κ. Γ. Κακουλίδη. Συνεργασία η οποία πολύ τον ωφέλησε. Στην ενορία του Αγίου Δημητρίου, ιδρύει φροντιστήριο Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινή Χορωδία. Τη θέση αυτή διατήρησε μέχρι το 1991, οπότε τη προσκλήσει του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ εγκαθίσταται στην Κρήτη (Αγ. Νικόλαος). Εργάζεται ως καθηγητής (αναπληρωτής) στην Μ. Εκπαίδευση και παράλληλα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της I. Μητροπόλεως Πέτρας, όπου και ιδρύει Βυζαντινό Χορό.

Το έτος 1991 παίρνει Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας από το Ωδείο "ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ".

Το 1993, υπήρξε η σημαντικότερη στιγμή της Ιεροψαλτικής του διακονίας, όταν προσελήφθη ως πρωτοψάλτης του I. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Μηνά τη προσκλήσει και προτάσει του προϊσταμένου του Ναού π. Αντωνίου Παπαδημητρίου. Από της προσλήψεώς του ίδρυσε και διευθύνει έκτοτε την 70μελή "ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ" με την οποία έχει εκδώσει δύο ψηφιακούς δίσκους και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και δισκογραφίες κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

Τον Ιούλιο του 2010 η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ δια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης του απένειμε το οφίκιο του «Άρχοντος Διδασκάλου του Ψαλτήρος της καθ' ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας».

Είναι Πρόεδρος του «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» από ιδρύσεώς του και Διευθυντής του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» καθώς επίσης Διευθυντής της Ορχήστρας και Χορωδίας Ελληνικής Μουσικής «ΟΡΦΕΑΣ».

Σήμερα είναι καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και διευθύνει την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.

επιστροφή

menu
menu